Tuesday, December 29, 2009

happy sesangat.......

hari ahad hari tu saye dpt brg yg dah lama saye nantikan...
jeng...jeng...jeng....

saye dah dpt mesin jahit saye dr kak zila kasim..
seronot giler....
giler pun tak seronot cam tu...hahahaha

dah lama idam nak miliki mesin jahit sendiri....
akhirnya dpt gak...
syg tul kat dia...hehehe

nak tgk gamba?

ermmm..nanti ek..tggu lik swk baru buka n mbik gambar.

aritu g umah kak zila kat Desa Cheras...
la tak jauh pun dr umah my in law.

pasni lik kl leh ah wat appointment ngan kak zila
blaja menjahit.

tak sabar nk lik swk pun ada.
nak rasmi guna..hahahaha

aritu kat umah kak zila,
kak zila dah tunjuk serba sedikit cara nak guna..
serius...mmg "mesra pelanggan" la mesin bernina 82e nie.

nak letak bobin n masuk benag pada jarum pun semua pakai auto je...
seronot2...
alamak ter'excited' lak

hahaha...

sate oh sate

ermmm...

hari ahad aritu g makan sate...kat ner?
hehehe....
g makan sate Kajang Haji Samsuri kat Kajang

nyam...sedap..mmg sedap..
saye, my hubby and bro in law makan sepuas2 nya..
hahahaha.....


lepas gian nak mkn sate....
heheheh

Saturday, December 12, 2009

nak lik kg

just arrived at bintulu this evening
around 4.30pm.

tak sabarnya nak menunggu hari esok.
nak lik semenanjung...hihihi
tak sabar nak jumpa family...rindu.....

td sampai2 jer
terus check in hotel.
pastu anta brg utk disimpan kat umah aunty kwn sy (mei mei)

yela
takkan nak angkut bawa lik semua brg ke sjung.
pastu bw lik ke swk.keja gila mengankut lak.hahahaha

tp still berat gak bagasi yg kami bawa.
actually, penuh baju busuk je.
tak sempat nak basuh bj my hubby time mengawas utk mggu nie
huhuhu...
terpaksa gak bw lik sjung utk dicuci...

pas anta brg, kami (me, hubby, mei & anan-her sis) pegi makan..
lapo..lapo...hehehe..
so decide makan nasi berlaku 'plus' ayam tandori..hahaha
mana tak makin kembang..makan kemain g

pas mkn kami jln2 jap tgk pa movie yg tengah hot kat pawagam bintulu nie.
erm...Ninja Assasin, Jennifer Body, Sorority (pe tah..lupe lak)..
huhuhu...takde citer menarik..

at last decide tgk Ninja Assassin...
layannnnn




















Thursday, December 3, 2009

one week to go

satu minggu lagi sudah berlalu
tinggal satu minggu lagi...
tak sabar nak lik semenanjung nie...
hihihi

hari nie mengantuk tul mengawas bebudak nie exam.
paper Geografi 2 (Alam Sekitar Manusia)..
hampir2 terlena sambil jaga...hahahaha
kantoi...pengawas mengantuk..apala saye nie

erm...esok tak tau pe nak wat.
main fb jela keje nyer.
Isnin baru mula ada paper lik.
jadi addicted lak main fb nie..hihihi
bahaya nie.

next year tak leh sgt dah.
yela bila sekolah dah mula, mesti busy dgn pelbagai keje.

takpe yg penting mantain happy dgn keje2 tu.
hahaha......

Sunday, November 29, 2009

tengok wayang

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA...

huhuhu..
besa lik sjung.
thn nie tak lik coz kena jaga stpm.

kebetulan lak paper last (pengajian perniagaan),
petang khamis..so tak leh ah g sibu ptg tu...huhuhu

pagi ari raye baru kami (my hubby, mei2, sui ping & me)

naik bot ekspress ke sibu..
berhari raya dlm bot.

dah sampai sibu...........after 3 hours journey....

1st = g makan dlu...lapar...lapar...hihihi
2nd = g jln2 cuci mata...shopping...hehehe..g Sanyan (
Parkson Grand)
3rd = tengok wayang...hahaha...cite >>> 2012

ok la..
nak kata best pun tak la best sgt.

tp excited gak menjerit2 tgk hero nak kena gilis masa
pintu kapal meka nak tutup tu...
hah
aha

ni antara scene dlm cite 2012...
myb ada yang kata cite nie kurang menarik.
tapi dr segi maksud tersirat..sangat menarik,
iaitu dr nilai KEKELUARGAAN.

kisah seorg ayah dan ibu yg telah bercerai telah
berusaha menyelamatkan antara satu sama lain
daripada menjadi mangsa bencana alam ini.

ada gak kisah bagaimana seorang yang sgt kaya
iaitu bos kepada si ayah telah menggunakan
teknik penipuan dan kepentingan diri utk
memiliki kekayaan.
sggup meninggalkan keluarga tersebut di
kawasan bersalji tebal.
hanya menyelamatkan dirinya dan anak2nya sahaja.

sebenar byk lagi yg tersirat boleh dipelajari dr cite ni.
cth, nilai2 kemanusiaan yg dimiliki oleh profesor tu..

ermmm...nak cite kang tak muat kat sini.
hihihi...
la tgk jela.

tp tgk jgn tgk je...
hayati dan cuba selami maksud2 tersirat
dlm sesebuah cerita tu..hehehe


kemain g..

k ah...nanti cite ttg new moon lak kat entry seterusnya...

Tuesday, November 24, 2009

........saje nak tulis...

hari nie jg exam utk paper P.Am2

mcm2 ragam ada.
yela bg calon sekolah, nie adalah 1st day
meka exam.

hehehe.....
teringat zaman sekolah dulu...huhuhu

miss that memories...

ok balik pada calon exam td....
tgk masing2 bersemangat nak jawab.
sekolah yg caye jage la...hehehe


trus teringat kat my student...
camner la meka ek..

hopefully they can do their best...

actually soalan kali nie...takla senang sgt...
takla susah sgt...


tp kalau student study tul2...meka mmg leh wat.


aduh...risau gak nie..even caye tak mengajar subjek nie...
tp nie adalah kombinasi bg subjek yg caye ajar.....P.Am1

so student mesti score dua2 paper.

takpe...just pray for them...hehehe


Sunday, November 22, 2009

stpm n spm

exam datang lagi...
so...inilah masa yang paling mencabar
bagi student2 yg akan menduduki SPM & STPM...

bagi guru2 lak...
jeng3...
always pray for them..
to get the best result...

nilah lumrah every year.
accept me...hehehehe

kebetulan lak mmg saye ajar SPM n STPM.
student yg nak ambik exam,
kita lka yg rasa gabra..hehehe.

rilex...
next year bulan March,
kami @ guru2 nie yg terlebih excited
ke office nak tgk result
samada meningkat (hehehe) atau menurun (huhuhu)
......sah2 pau kena tadah telinga dgr leteran dr big bos...

cth ayat....hehehe

"why?how?the result like this?
kenapa?mengapa?keputusan subjek ...........(tut..tut)
semakin jatuh nie?"

tp...bila result naik

big bos senyum lebar jer
abis kuat just say...
"bagus...keputusan meningkat"

huhuhu..
itulah realiti yg dihadapi guru2...

what ever...matlamat utama kami(guru2 la)

"KAMI SEDIA MEMIMPIN"

hahaha..betul ke tu?

ala..walau apa pun,
kami tetap akan beri semua ilmu yg kami dapat@ada
utk semua anak2 didik kami..

apala yg aku merapu nie...hehehe



yang penting.....



Monday, November 2, 2009

target

yes..yes...

aloha...

dah lama tak update entry...M.a.L.a.S.
hehehe
itula jawapannya....

erm...arinie tetiba rajin lak..
harinie best sgt...pas siap semak semua ketas trial exam ke 2..results....jeng3
boleh dikatakan hampir semua studentku mendapat keputusan yg tak disangka2..
student 5A - hampir separuh class dapat A-
alhamdulilah..
class 5C , walau pun tak ramai dapat A, tp kelulusan yg mantap
class 5D , ermm ada beberapa pelajar yg dapat A..

tak sesia air liur mengajar mereka..hahaha
harap2 mereka berjaya kekalkan dan tingkatkan lagi prestasi tu.jgn la
turun bila SPM sebenar.

oh..my student, plzz struggle k..target SPM untuk subjek P.Moral (my subjek la)
2009 nie, harap lebih 10 org pelajar dpt A..

hehehe..doa2kan la ye..

Friday, August 28, 2009

new hobby

hwa...hwa...hwa...

lama tul update blog nie.huhu..

malas + busy + malas + busy + server cam hampeh + server cam hampeh=??//////

tu la cite nyer..hehehe..
apatah merapu nie...

actually dah lama upload gambar2 nie.
tp nak upload 1 gambo, bukan main lama.
penat nak nunggu nye..huhu...
besala...ict advance sgt kat sini..huhu

dah22..lets see wat we hv here..

kat sini saya da beli buku tentang felt (inggeris) @ flannel (BM).
byk gak la info dapat dr buku nie.
pastu pe lagi kan, agenda pertama pun berlangsung la.

memula g craft zone n carik sesape yg da jual kain felt nie..
pastu beli le apa lagi.beli butang2 kat button planet
dan kat DAESIM Mart (sibu).

hehe...semangat waja tul nak menjahit nih..
takpe meh kite nengok gambo dulu ek.nanti entry akan dtg saye
upload gambar hasil yg dah sya wat k...enjoy....




set glitter glue n labuci bunge2




buttons collection


here my threads

my new hobbies n collections

hola...hola

saye ada hobi baru.hehe
lani saye dpt link dgn satu blog dari sorg akak ni.
dia ade wat online class 4 sewing quilt.
so sy pun join la nak blajar.
for the 1st, saye join 'kutu mesin jahit RM250/sebulan'.

mesti pelik jerk bunyi nyer kan..hehehe
actually akak zila nie wat cara main kutu utk beli mesin jahit
jenama Bernina from epal company.
satu company yg aktif dgn seni jahitan like quilt, applique,
smocking etc tentang jahitan.

so lani tgh kumpulkan 10 org utk 10 bulan.jadinyer RM2500 ler harga mesin jahit tu.
hehe..tak sabar saye nak dapat mesin tu.bestnyer...seronot...seronot.

leh la wat baju kurung, wat selimut utk my hubby.
hehehe..

Tuesday, July 28, 2009

Bola jaring-SUKAN KOMUNITI N57 BELAGA 2009

hola2..
lama tak update entry..
so hari nie nak cite sikit pasal Sukan Komuniti.
Actually berlangsung dah lama dah.
bermula dengan bola tampar, sepak takraw, bola sepak dan bola jaring.
tp kat cnie nak cite pasal bola jaring jer, coz saye terlibat sebagai ajk bola jaring.hehe
bermula hari jumaat-24 Julai, kul 4ptg, saye n the geng turun tuk bertugas.ceewah
1st day until 3rd day tak ambik gambar pun.
sibuk incharge. pastu hujan.
kami duk berhujan jela.

last day baru ambik gambar.tu pun sebab tunda final match ke petang isnin.
so ka bawah nie adala beberapa gambar yang diambil.
seb baik tak gelap kulit duk berjemur selama empat hari nie.hahaha
so enjoy the pictures ;-p



team SKAMNITA vs SKAMBACK (kumpulan sek ren) - tempat ke-3 dan ke-4



team Kaseh Agape - 2nd place



susun strategi before match
kak jacinta minum tak pandang org dah

nila team saye yang dapat 1st place dalam match nie.
jadi pengurus jer. nak main tak leh. kesihatan tak mengizinkan..huhuhu..frust giler

Thursday, July 16, 2009

DG44

semalam PK1 panggil..
cuak gak..pe hal cikgu seburat nie.

dah la asik tesengih2 cam kerang busuk..
rupe2 nyer nak suh saye compem kan butir diri
utk application DG44 coz dah mengajar Form6 dari 2006- now.

so tarikh tutup permohonan end of this month.
just try isi, ada rezeki dapat la naik gaji..hahaha..suke nyeh..
betambahla tangga gaji saye...hehehe..

tak saba nak tunggu result nanti.
actually next year lagi patut dah apply, tp besa la,
birokrasi ke, diplomasi ke (ada la diplomasi, suke2 hati jer)
org2 kat pejabat tuh (a.k.a pihak pentadbiran la)
tak anta application.
geram tul..dengki gamak nyer meka tak dpt apply DG44.

wat ever saye sgt la suke hati.lani DG41, if berjayala permohonan nie
dpt terus lompat 2 tangga ke DG44.
tak yah tggu time base (10 tahun berkhidmat)...amin...

Wednesday, July 15, 2009

satu hari

arini start ub2.
so not so busy la rushing g class.
tp saye tetap penat...huhuhu..

penat memikir keje2 yg byk nih...huhu
ptg lak da taklimat tuk bola jaring sok.

saye jadi ajk tuk Sukan Komuniti Belaga sok.
oh tidak...kulit ku akan kegelapan....agrhhhhh

dah tugas kenala gak trun sok after abes class..
pnat ooo.
pagi g scholl. ptg g scholl until4pm.
then 4pm dah kena rushing g netball court lak..
wah..pikir2 lik, rase nak tercabut urat kaki...ahaks

k ah nak continue wat laporan pbs n claim jap..
CLAIM? huh..wat jerk..dpt lum tentu...huhuhu...

Monday, July 13, 2009

busy...busy...


busy....busy...
no other word can say....huhuhu

actually takla busy ner..
juat a little bit M.A.L.A.S...
hehehe..ble penyakit yg satu nie..
compem semua keje tak leh jalan..
huhu..help...help..
baru abes pentaksiran..kena wat laporan lak...
last week lagi haru...
hari jumaat lepas..gempar 1 school...
NAPE?..N.A.Z.I.R nak dtg...
pe lagi...semua guru2 (termasuk ler saye...hehehe)
kelm kabut menyiapkan fail2 ape yg patut.
siapkan Rancangan Mengajar (RM) yg dah bape bulan tak dibuat...
(baru tehegeh-hegeh nak siapkan RM...)
mcm2 lagi la...tapi mmg gempak gempita sekolah..
hahaha..lucu pun ade.
mane taknyer..
bos a.k.a pengetua lgsg tak inform pepe utk preparation.
mana tak haru jd nyeh.
seb baik nazir tu just checking MaCs Programme utk PMR jerk..
hehehe...
tula awal2 tak nak wat keje..kan dah padan muke..
pada sapa dituju ayat tuh?ermm...semua ler termasuk ler saye...hehehe..
insaf2..
okez la.. nak wat report jap.
adios..

Friday, July 3, 2009

daH aBis pEntaKsiRan...

hola...hola cemua...

ermmm lama gak tak anta n tulis entry..
busy kit coz this 2 month is pentaksiran month...
so KPw(Ketua Pentaksir Kawasan n Pentaksir Kawasan) besanya
akan trun ke sekolah yg akan ditaksir.
saye pun salah seorg darinya.
so busy for preparation n ditaksir gak..

semlm g SMK Selirik n hari ni g SMK Kapit lak.
petang td dijemput bg taklimat cara menjawab n penandaan P.Moral SPM.

actually saye tak la expert sgt.
tapi leh utk share maklumat yg saye dpt n ketahui.

gabra gak bg taklimat kat cikgu dari sekolah laen nie.
besa kat cikgu2 sek sendiri jerk..ahakkss...kelu akak dibuat nyeh

seb baik semua cikgu2 sporting..takla ala2 skema gitu...
so lebih mcm discussion jela jd nyeh...
hahaha

so esok nak lik belaga dah...
seronot satu keje dah selesai..

waaaaa...byk gik yg lum selesai menanti di belaga...
tiiiiiddddddddakkkkk....

apa nak buat kena gak buat..
tah apa2 dah merapu nie..huhuhu...
tulun...tulun...tulun....

tapi yg pasti esok nak lik...nak jumpa my beloved hubby...
lindu nyeh 4 hari duk jauh...hehehe..gatai..

Tuesday, June 16, 2009

1st day school

ellop..
smlm dah start sekolah.
rase malas lak...hehehe.
cam bebudak jer. bile cuti dah malas nak g sekolah.

besala, liat2 nak bgn pepagi besiap g keje.
dah besa sambung tido time cuti.
actually takla dpt mana pun menyambung tido.
mana taknyer duk berjalan je time cuti nie. takde rest langsung.

entry g jakarta-bandung pun malas g nak wat.
gambo lum upload g.
keje menunggu.
so wat yg urgent duluzzz.
so kengkawan sabo ek..



lani nak menyemak Kerja Kursus Pendidikan Moral SPM 2009 dulu
coz myb next week Ketua Pentaksir Kawasan nak dtg taksir.
huhuhu...satu mende pun tak wat g..

arinie seb baik tak byk class.
so dpt la cover semak latihan bebudak yg tertunggak b4 cuti aritu.
byk nyeh tak siap semak g. huhuhu..
otak jem nak bepikir.
besalah still in holiday mood g..hehehe..
pela nak jdi nie...



k la nak continue marking latihan budak dulu, walau mataku sudah merindui bantal busyuk ku..
hahaha...








Tuesday, June 2, 2009

shopping....

camat pagi...
penat tul hari nie.
hari ahad baru sampai sjung, semlm lak g bershopping kat masjid india.
penat2.nak demam dah arini rasenye.

smlm berjalan tak ingat dunia..sep baik saye tak tergoda ngan sale kat sogo.
if not, kopak la poket akak. hehehe.
sabo2, ingat sket...esok dah nak shopping kat jakarta n bandung.
hati meronta2 gak nengok sale semlm.
lagi rase nak giler nengok kain pasang (kain wat bju kurung)..
sifon la, jacet la,,tah apa2 lagi la.

dlm control kunun tak nak shopping, tgn laju jerk mencapai 2 pasang kain..
hehehe...hubby dah menjeling jerk time membayo. apa taknyer, my hubby ler tukang bayo nyer...
hahaha...cayang dear sebab belanja caye...hehehe..tak ingat....

semlm gak g money changer. fuyooo...mahal tuh skang nie RM kpd Rp.
before this RM330 = Rp1 juta.
hari sabtu aritu tanya kat bintulu RM353 = Rp1juta. mahal tuh
semlm RM344 tp depa bagi RM343 = Rp1juta. boleh la.
nak wat camner, tak dapat kurang g dah.
so kena la tukar gak...


fuyooo...dapat berjuta juta...hehehe...
kunun jd org kaya akak.
tu pun kalu laku la duit tu kat mesia nie. hehehe



k la caye nak g bekfast jap..lapar la.
pasnie nak operasi wat kek lak.
adik ipar ku nak lik nak makan kek belacan..
adios...

Sunday, May 31, 2009

dah nak lik dah..

yeyeye...arini nak lik sjung.
huhuhu..rindu nyez kat sjung..
tak sabar nak lik...tambah lak mak mertua saye nak sediakan laksa
utk kami berdua..yes...menyambut anak menantu dgn laksa special.
nyam..nyam..nyam..thankz my mother in law...hehehe..

sementara nak tggu flight ptg nie kul 2.30, layan kat cnie jap.
mlm nie dah da plan dah.nak shopping jap.
g bli brg2 wat kek 'belacan'. my sis in law teringin nak makan..hehe
actually jgn salah sangka. bukan kek tu dibuat guna belacan.
nak bernanah hidung try la guna belacan..hahaha

nama jerk kek belacan.
tp bahan2 drpd horlick, susu, kaya, dan seangkatan dgn nyer.
nie resepi dr swk.kek swk. yg paling menyedapkan keke nie, adalah penggunaan
browning sugar n nestle cream.
browning sugar nie kat sjung takde.kat swk jer.
so saye kena la wat stok dr swk.
dah bli byk2 dah, bw lik simpan kat umah mak mertua. stok utk raye sekali.
hehehe....

k la nak bersiap lak. jap g nak g airport.
selamat tinggal swk...jap g saye nak lik sjung.
13 hb nanti kena lik swk lik...huhu...adios...

Saturday, May 30, 2009

pRa GawAi......BelaGa 2009

hari nie nak citer sikit pasal sambutan pra gawai kat belaga nie.
pada mlm 26 mei yang lepas sambutan nie diadakan di Dewan Masyarakat.
so mcm besalah, setiap badan2 kerajaan @ agensi di belaga nie akan menyediakan juadah
masing2 dan dijamu pada tetamu yg datang.
ala meka wat stall, dan kita g la makan ala2 mcm buffet la.

so utk smk belaga, sapa lagi yg kena jadi tukang masak, mestilah ustaz zaidi n cikgu anul la.
so meka menyediakan ayam pansuh, nasi, ayam masak dengan terung iban @ asam (terung nie warna kuning bla masak n masam2 sikit), dan adala beberapa juadah lain g.
tak ambik gambar pun.

nak citer sket, ayam pansuh nie dimasak dalam buluh.
ala mcm kita masak lemanng tu.
besanya ayam di perap dengan garam, gula, ajinomooto, halia, bwg segala bwg.
pastu masukkan dlm buluh (pastikan cuci dulu la, tak kang miang lak bila makan)
pastu masukkan semua bahan2 tu dalam buluh.
lupa lak, letak gak bunga kantan, umbut kantan, serai.
pas dah siap, bahagian atas disumbat dengan segala sayur2 kontan(kampung da)
cam pucuk ubi, pucuk paku dan segala pucuk la yg boleh dimakan.
pastu bakar la.pa lagi.
pas dah masak leh la makan..hehe...leh gak guna ikan...terliur lak saye rasanyer.haha

so padamlm nyer dalm kul 8 acara dimulakan.ada karaoke, ada tarian, ada pertandingan baju kebaya (bagi kaum ibu), pertandingan kumang gawai(ratu cantik-untuk gadis2), ada cabutan bertuah, tuak pun ada dihidangkan.
tapi utk yg non muslin jela. YB pun ada.
so mari tgk gambar yg telah saye snap sepanjang majlis.
tp bukan semuala, coz majlis abis dalam kul 2 kot.
taknak tunggu, kul 11.30 saye n hubby dah lik, takut org mabuk.hehehe


my hubby n zaidi (tukang masak mlm tu..hehe) di blakang pentas
pepehal, posing dulu before menari.hehe.
saye jadi tukang sibuk je kat belakang pentas.
menyibuk nak snap gambar je.hehehe

winnie, anul n kartini. sempat g posing.
kemain g anul ek dikelilingi gadis2 cantik.


persembahan dari smk belaga (tarian ngajat iban)



nie winnie. my clique. ewah2...turun g...turun g..
lemah gemalai tgn winnie menari ngajat


nie kwn saye, cikgu dayang (iban gurl-dah jadi mak budak pun,
so iban mummy la ye..hehehe)
cam anak dara menari jek..hehe
jgn marah dayang. gurau je.
tp ko menari mmg best la.
ini tarian kaum iban


cantiknyer. anak sapa lani?
hehehe..

with pennicia (kayan gurl). yang panjang kat telinga tu
sebenarnya simbolik je jadi telinga panjang.
gadis zaman sekarang manada lagi yg wat telinga panjang cam tu dah.
berat oooo subang tu. mau dekat2 1 @ 2 kg beb.
dibuat dari besi @ tembaga.


nie la costume org iban. set lengkap.
very nice suit. dia nie dapat no. 2 dalam pertandingan ni

betapa berseninya org ulu nie. yg cantik2 design tu dibuat daripada manik-manik
yang berwarna warni. saye try gak wat.wat 'ajat' (beg mcm ala2
handbag @ nak letak brg2 pun leh tp kena wat besala) kecik, leh letak handfon.
tp, sampai lani dah 3 tahun tak siap2..huhu...rumit. tapi saye akan
pastikan ia akan siap nanti.hahaha..leh percaye ke?


nie la ajat. beg yg dihias dengan corak2 daripada manik
berwarna warni. ada gak yg dibuat dari rotan.
tapi yg nie kira yg leh bawak g pasar(bandar @ pekan) la coz cantik.
set lengkap pakaian kaum iban. she look very nice with her costume


barisan gadis2 org ulu.yg ditengah tu delfara (x-student) gadis iban
yang pakai baju merah tu pakaian tradisional org ulu.

this is pennicia. my x-form6 student. now futher study at upsi
pennicia menang ratu kumang gawai 2009.
she is very gorgeous.


salah sorang g peserta kumang gawai (gadis kayan)

so nilah saje gambar yg ada.k nanti if ada event kat cnie saye cite lagi ek.

Monday, May 25, 2009

...eXaM wEek...

dah masuk mingu ke tiga dah skang nie. minggu peperiksaan penggal 1.
but my paper, baru jer hari jumaat hari tu.
so on saturday is time to marking....
so terrible...

bukan apa, melihatkan jawapan student yg terlalu kreatif sampai cikgu nyer dah pening, rasa nak muntah pun ada menanda jawapan meka. huhuhu...
tak terima kesian...nanti gagal...
tapi mmg takleh terima gak.. biarlah gagal pun.
dah mmg jwpn merapu2. poning kepala den....hehehe

hari nie baru nak start tanda class 5D. smlm abis 1 class, 5C. ada lagi 2 class g.
but paper form 6 lum g. khamis nie baru mula. utk my paper la.huhu.
wat ever kena gak abiskan tanda.
taknak bw lik sjung utk marking.
cuti nie nak bercuti puas2..
hehehe...nak g jakarta n bandung...
pasal tula nak kena bertungkus lumus menghabiskan penandaan.

hari ni tinggal sorg g. actually dari smlm g.my hubby g kapit, ada meeting pentaksiran. huhu..kena tinggal.
esok baru lik.tu pun sampai malam coz kena berpusing dari kapit - Sibu - bintulu - belaga.
air sungai dah surut.
so bot ekspress tak bergerak.
kenala guna jalan darat yang jauh tuh.
if guna jalan air 4 jam je belaga ke kapit.
nak wat camner.inilah realiti duk pedalaman nie.

Thursday, May 21, 2009

meeting lagi...

so far hari ni berjalan dengan lancar..hehehe..
hari ni class full gak dari pg until tengahari.
ptg free, takde class...yes...yes..yes...

tetibe ade satu notis meting..
oh tidak...meeting lagi.
meeting utk semua guru form 6 bersama PK1..

hi apalah hal nyer plak nie, nak jumpe kami guru2 form 6 nie.
so kul 4pm(waktu meeting nyer) kami semua pun g la ke bilik pengetua.

tunggu bagai nak rak...manala PK1 nie.
dia luper ker? tgk brg2 atas meja dia lum berkemas g.
so dia lum lik g.

ala...mesti kena lik lambat nie..huhu
dah la nak g training netball g nie.

cepatla PK1 ooiii...

akhirnya, penantian berakhir. cikgu seburat (PK1) dtg.
meeting secara informal jer.

mcm penting jer..rupa2 ttg status guru form 6.
tugas yg bertambah2 ala2 mcm pensyarah, tapi beza kami di sekolah khas utk pelajar form 6.
kami kena wat research, presentation hasil penyelidikan tu, dokumentasikan dan mcm2 lagi

waaaa...bertambah2 keje. student pun kena wat research gak.
bukan lah tak mampu wat, tp byk komitmen lain.
cth tugas utk menengah rendah g, utk form 5 lagi.
lain la just dikhususkan saja kami utk fokus pada form 6 dan tak payah kena ajar form 4 & 5.

dah la facilities kurang kat cnie. nak surf internet pun takdpt.
harap internet kat umah jer lani. guna line tpon @ bband jer (sendirian berhad la)
so cam ner student form 6 tuh nak wat research dan sebagainya.

biar la tu sekolah yg patut sediakan.
kita berbalik kpd meeting.
yg wat kami tension adalah, kena wat dokumentasi nie dari sekarang @ hari ni, coz after cuti myb nazir nak pantau perjalanan program nie.

huhuhu.naper la suke bg keje last minute.
dah la tu, suh wat tp details @ garis panduan ttg dokumentasi @ tugasan tuh langsung tak diberi.
just briefing gitu2 jerk.
genius benar kami nak wat tanpa ada garis panduan.
kang salah wat kena wat lagi.
tu yg rasa nak hangin kena wat dua tiga kali keje.
dah la buka sekolah pas scoll break nie busy dgn pentaksiran PBS SPM.
huhuhuhu....

bler tanya PK1 camner nak wat..dia pun main hentam jer bg info.
cam tak yakin jer info yg diberi...hahaha..

seb baik wife cikgu roslee (kat pontian) nak tlg kami dptkan full info or details dokumen tuk program nie. thankz zila.

yeye ooo jer nak laksanakan program form six ala2 pra universiti nie.
masalah nyer kami guru2 nie pun tak dberi pu lagi mengisi form kenaikan gred ke DG44.
padahal kami dah 4 tahun ngajar form six.
besa lah kerenah birokrasi kat bhgian pentadbiran sek kami nie.

beginila nasib...

Wednesday, May 20, 2009

pEriStiwa mEnGEriKannnnnnnnnn.........

kejadian nie berlaku pada hari khamis malam jumaat yg lepas.
sebenar pada malam tu ada meeting staf. besala sekolah kami nie mmg suke wat meeting mlm2
kdg2 (tp kebiasaan nyer) abis kul 12 tgh mlm. pernah last year hampir jam 1 pagi. giler kan.
tp itulah reality nyer. but mlm nie (this year la) abis awal around 9pm. so pas abis meeting, saye, (all my clique)-anul, lo, mei, ustaz n roslee lepak kat depan kolam utama (actually kolam kat laluan utama ke bilik guru n kelas). sembang2 mcm cerita n isu. pastu dgn PK1 n Pengetua , Mr Lim join sekali.

9.30pm, budak2 asrama dah abis blajar malam, so kami pun nak beransur2 lik la.tetiba dtg idea canggih lagi manggih dari my clique ajak g smbung borak kat gerai kat pasar (kat sini pekan/bandar dipanggil pasar, yang pasar basah @ jual sayur & ikan tu d panggil market)
roslee berat hati nak g coz dah hampir kul 10mlm, mei n ustaz lapar nak g makan. so decide n decide g. akhirnya setuju nak g. saye tak nak g coz takut lik sorg, walaupun guna motor nak lik.(umah tak jauh pun dari sekolah, tapi jalan gelap skit, takutttt). meka janji akan temankan sampai ke umah. my hubby takde. g miri berkursus. so saye pun col hubby minta permission. ok green light, coz mmg dah besa kuar ngan meka nie.

mula2 cdg nak naik motor jer. saye 1 motor. roslee n ustaz 1 motor. mei, lo n anul naik keta. tup2 tak jadi coz anul nak pastikan pelajar minum mlm dulu(duty waden). so anul n lo naik motor roslee. dtg lewat sket la. roslee suh saye tinggal motor kat sekolah. naik keta ngan meka.

samapi kat gerai (nama gerai Dandan-my xstudent nyer gerai), kami duk semeja ngan my x student (upper 6 - czer & anan). saye, mei n ustaz pun order la minuman n makanan. tetibe...jeng...jeng...jeng...czer cuit saye.
Czer : "Cikgu, mcm org nak gaduh jer"
saye : "mana? sapa?
czer : "tu org yg tak pakai baju tu"

saye n mei trus pandang ke arah yg ditunjukkan.
kami tgk seorg lelaki tak berbaju dtg dgn muka bengis ke arah meja d gerai pertama. kami d gerai yg ketiga. yg mengerikan d tgn nyer ada parang. suspen sungguh.
tetiba dtg sorg gik dari arah depan lak terus menuju ke arah meja belakang kami yg diduduki oleh guru2 sandaran sekolah kami gak.

terbalik meja dibuat nyer. apa lagi kami pun terus bangun n lari ke dlm gerai la. org mengamuk rupanya
kami dah ketar2 dah.saye jgn cite la.kaki mcm dah kaku jerk..huhu..nak nangis dah.

kami ingat pas tu settle..rupa2 nyer lum g. dtg rg2 tu ke dlm gerai n mengamuk lak dlm gerai. habis motor yg parking kat depan gerai ditolak hingga tumbang. kami lari keluar dari gerai ke gerai sebelah lak. adegan kejar mengejar. mmg takut giler time tuh. muka masing2 pucat dah

sebenar nya dia nak mengamuk kat org lain, tp paham2 jer la dah mengamuk bukan kenal org pun.
nasib baik ada student yg bantu kami lari dari tempat kejadian n sorokkan kami di tempa yg selamat.mmg betul2 mcm adegan filem lak. kami disorokkan di sebuah hotel (inn la) yg berhampiran sehingga polis dtg meleraikan keadaan.

saye mmg dah xlarat nak angkat kaki dah.takut yg amat sgt. tak penah tgk n alami kejadian mcm nie.besa tgk org mengamuk n gaduh dlm tv je.nie betul2 jd depan mata.huhuhu. nasib baik tak bawa motor hubby. if not mesti kena tendang oleh org2 tuh. selamat.

lama gak kami menyorok kat hotel tu. ble polis dtg trus mei g ambik keta, nak anta kami lik. tadi tak dpt ambik keta coz keta parking kat simpang dekat dgn tmpat org tu mengamuk. nasib baik keta tak di apa2 kan.

malam tu saye ajak czer teman saye tido kat umah coz masih g trauma n terbayang2 kejadian depan mata tuh...huhu

esok nyer call mama. cerita kat mama..mama kata jgn kuar g minum g dah. coll hubby..mengadula kan. hehehe..

actually kat cnie, mmg selalu berlaku cuma bukan depan mata la. adegan tembak menembak pun penah jadi. sebab nie berlaku depan mata tu yg rasa fobia sgat tu.
tadi kuar pun takut gak. tp da hubby, yakin sket la walau dalam hati dup dap dup dap...hahaha

bler pkir lik lawak pun ada ble ingat adegan kejar mengejar tu.coz dia bukan nak kejar kami pun.sja jer dia wat2 nak kejar.

pastu selesai ngan polis, dia dtg minta maaf dgn semua org kat gerai tu. tapi kami dah lik dah. hehehe...xperience tul...

Hari nie hari Rabu...hehehe

hola...hola..actually takde ape2 pun. sajer jer wat title cam kat atas nie..hehe

so far this week adalah exam week.
keja takla by sgt coz just masuk class jg budak2 exam jer.
just siapkan keje2 yg terbengkalai jer.
ketas exam pun dah siap 'sorting'.

tinggal keja2 PBS P.Moral jer lagi nak semak n key in markah.
tapi ada la dua tiga org student yg masih degil taknak siapkan tugasan n hantar.
geram gak.mcm nak telan jer meka.
yela dah dibantu sediakan semua bhn tinggal dokumentasikan jer.
bukan susah pun.tu pun nak kena suh n ingatkan hari2....ermmm...ntah la...

arini nasib baik class tak bayk.2 class jer hari ni.so leh rilex2..ahaks
tapi keje masih tak siap gak, sbb dok g membongkar fail2 lama utk selesaikan kes gaji n elaun yg lum settle.
nasib...nasib...merangkap kerani akaun dah dibuatnyer coz kena kira sendiri tunggakan2 n masalah gaji yg sepatutnya dilakukan oleh kerani sekolah...huhu

last2 masa abis kat dlm stor jer.
lik petang tadi, ingat nak g training netball. just warming up utk Sukan Komuniti nanti.
alih2 sampai umah..ketiduran lak...hehehe.so tak gi le jawapan nyer...hahaha

tak tau la, rasa penat sgt2. fizikal penat mampu lawan g. nie mental yg penat.
so tak dptla nak pikir n wat apa2.
may b pnat yg dikumpul2 kan.
hari nie dah full, so melatup la..haha
tu yg leh termamai2 jer masuk class ptg tadi.
seb baik tak salah edar ketas soalan exam. if not wat malu jer..
hahaha....

malam pun ada xtvt.
semalam duty warden. malam nie ada LDK tuk orientasi lower 6.
kena jd fasi...huhu..kenala trun sekolah g malam nie
penat...penat...

after abis LDK, member ajak g minum2 kat gerai lak.
tanya hubby (masa hubby dtg ambik), nak g tak?
hubby kata jom..ikut jer la
actually fobia g nak g minum tu after satu tragedi n kejadian ngeri yg berlaku di depan mata pada mlm jumaat hari tu.....eeeeeeeee

nanti saye cerita kat entry pasnie k .
so kami pun g la.borak2. join sekali my xstudent upper six .
then by 11pm kami pun lik.
nak sambung wat keje semak keja budak,
tapi reality nyer saye duk menaip kat cnie...hahaha

Saturday, May 16, 2009

cELamaT HaRi GuRu......

16 Mei...tarikh yang membawa seribu erti kepada insan yg bernama guru..

begitu byk jasa dan bakti tlah dicurahkan oleh guru utk mmbentuk modal insan yg berguna kepada keluarga, bangsa, masyarakat dan negara..

THANK TOU SO MUCH kpd guru2ku yg telah sudi mendidik kami sehingga berjaya dlm mencorak kehidupan yg penuh dengan liku serta cabaran yg mendatang..





so sejak dari mlm td saye dah terima byk sms utk ucapan hari guru.thanks a lots 2 all of my frens n xstudents @ students...

kat cnie saye nak abadikan la ucapan nie.sebagai penghargaan n kenangan saye.

1st sms dpt dari my x-student

Gabriel (my xUpper 6 student)
HAPPY TEACHERS DAY! I'll never 4get U. I'll remember U 4ever.
Thanks 4 evrythg tht U had done b4. HAVE A GREAT DAY

Tugang (my xUpper 6 student)
HaPpy teACHer's dAY...

Enya (my x-Form 5 student)
HAPPY TEACHER'S DAY!!..peace!!.. :-)

zuwardy (xUpper 6)
SELAMAT HARI GURU...JASAMU DIKENANG SELALU...

vinnie (xUpper 6)
Slmt Hari Guru...Thanks...

xxxxx
SELAMAT HARI GURU

kong
nO swEEt
thOUgHts tO
fOrwArd

nO cUtE
grApHics
tO sEnd

jUst A.....

rEmeMBeRiNG hEArt
wiSHiNg.......


Hapi TeaCheR'S dAy!! hanx 4 all
d guidance dat u hv gave 2 me..

steffie
Hai cikgu! Apa khabar?
SeLaMaT HaRi GuRu!!! Trma ksh Cikgu sbb dah
byk ajar sy. Klu x, sy x akn ada d sini. Jasamu ku kenang slmanya..

lawrence
Slamat hari guru ckgu. Terima kasih sbb tlg sya slama ni...
sbb ajar sya

Ardilla
Slmt hari gru bt cikgu n ckgu hasrul...terima kasih atas jasa n pngorbanan ckgu sklian.

My Clique wish

Azie
Selamat hari guru 2009...Guru Pembina Negara Bangsa

Gen & Diana
Dulu DIA pegang rotan, kau kata DIA garang.
Bla DIA lmbt masuk klas, kau kata DIA malas.
Bla DIA mrah2, kau kta DIA melampau.
Bla DIA byk cakap, kau kta DIA temberang.
Bla DIA p kursus, ko kta DIA ponteng.
Bla DIA tak dtg sekolah, ko kta merdeka...
Tp KINI...kau adlh DIA,
SLMT HARI GURU.... :-)

Abg Jes...Mannnn Deeee
Jika kita lihat bunga hampir layu, kita sirami.
Jika kita lihat sebutir mutiara, kita gilapi, maka
Jika kita lihat insan yg mendamba ilmu, kaulah pemberinya.
Yg buta menjadi celik, yg bodoh menjadi pandai,
yg lumpuh mampu berjalan, yg nakal menjadi baik.
SELAMAT HARI GURU

Wan Hanina @ nina
HAPPY TEACHER'S DAY..
Be proud and standtall, You are buolding the future leaders.
Only teacher's profession is recognised and celebrated every where in the world.
Anyone can be teacher but, not everyone can be a dedicated teacher like you....

Man Topo a.k.a. sharizman
Erti sebenar seorang cikgu
C : cantik budi pekertinya
I : inovatif praktisnya
K : kreatif mindanya
G : garang semangatnya
U : unggul ilmunya
Selamat Hari Guru!

Huda
Selamat hari Guru 2009...
GURU PEMBINA NEGARA BANGSA

Kak Zah @ angah
Hot Tea!
//
CI"""I Specially
t__j 4 U
i mixed it wif
1 tsp of DOA
2 tsp of SMILE
3 tsp of GRATITUDE...
Hope it Made You Happy &
Joyful in dis special day.....
Wishing u a HAPI TEACHERS DAY..

kema @ akma
GURU..Dlm ajarnya ada harapan,
dlm tegurnya ada doa,
dlm marahnya ada sayang,
dlm tawa ada mesranya,
dlm diam ada bijaksana,
dlm tangannya kita terbina..

bahagia
Semoga sentuhan ROH dan ILMU yg diapungkan
di jiwa anak didik kita akan di kenang hingga akhir hayat....
SELAMAT HARI GURU....

MY SIS
Terima kasih cikgu utk segala jasa & baktimu
mendidik anak bangsa. Teruskan perjuanganmu!
SELAMAT
HARI
GURU

malida
To a wonderful teacher...
May u continue to make an impact in d life of ur students.
May u see hope where they see failure.
May u encourage when others put them down.
May u find in d process of molding a young life.
May u be an inspirationa in d lives of many...
HAPPY TEACHER'S DAY!

Ja
Byk dapat BUNGA? :-)
Tanda guru mharumkan dunia.
Dapat PEN? :-P
Tanda guru bijak melakar kata.
Dpt PEMADAM? :-D
Tanda guru sentiasa mbetulkan yg dusta.
Dpt MESEJ? B-)
Tanda guru sentiasa d ingatan!
Dpt COKLAT? ;-)
Tanda guru suka d dampingi.
Dpt CEMUHAN? ;-(
Tanda guru insan yg sabar dn akan sentiasa d rahmati ALLAH. %-)
SLMT HARI GURU. GURU PEMBINA NEGARA BANGSA :-x

Haida
SWEET sms for a SWEET teacher from a SWEET person for a SWEET reason
at a SWEET time on a SWEET day in a SWEET month and SWEET year.
Hv a SWEET TEACHERS DAY

so nilah antara sms n wish yg saye dpt...ucapan dr students kat sekolah ada gak.tak larat nak taip dah..

dulu kita yg selalu wish pd guru.
lani kita yg terima wish tersebut.

perasaan?
ermm..
rasa terharu sgt2..
even da student yg nakal n bermasalah pun masih lagi berlumba2
nak wish SELAMAT HARI GURU kat cikgu2 mereka.

betapa tingginya penghargaan diberikan kpd guru..
so kawan2 yg berstatus guru...
marilah kita memartabatkan profesion ini..cewah...
cam menteri pelajaran lak..
ahaks.....

Tuesday, May 12, 2009

tension......huhu

huhu.....arini mmg hari yg sgt mencabar minda n fizikalku.huhu...

sebenarnya, tensi dgn perangai n sikap one of my student. ada juga yg lain but yg sorg nie mmg terlalu mencabar kesabaranku..tp dengan izin-Nya aku menjaya melawan perasaan marah n benciku pada student tersebut.

pagi td masuk ke kelas 6A1, so wat P&P about Dasar Kependudukan & Dasar Pandang ke Timur..adalah some of my student bg huraian yg mengarut-ngarut ttg pelaksanaan dasar pendudukan. jwpn yg lgsg tidak mencerminkan pelajar sekolah menengah. ok sabar lagi.

then, tahap kesabaran teruji lagi apabila refer ttg assignment meka nie.huhu..mengecewakan lagi sekali.just 2 groups yg baru anta..rest of them bg mcm2 alasan. sekali lagi berjaya menepis tahap kemarahan. if ikut perasaan mmg leh jer bg gagal, kewarasan msh menguasai minda.

ptg tadi masuk kelas 6A2 plak. di sini la tahap kesabaran ku mmg benar2 diuji nak hampir nak 'meletup'. adalah one of my student nie, dia nie mmg 'kureng'@biadap sket dgn guru2 (pelajar pompuan nie). before this aku leh sabar lagi. tp kali nie dia mmg mencabar ku. ini berikutan last week kami wat operasi menangkap student yg memakai selipar ke sekolah. kan ke itu satu kesalahan, pakai selipar ke sekolah. so dia dgn ego n biadapnyer tak pedulikan arahan kami (geng2 guru disiplinla). so saye yg tak tahan dgn sikap dia tegurla, tambahan lak saye 'penyelaras ting. 6', terusla sound sket dgn nada yg sinis. so hari nie, dlm kelas dia nak protesla. dia tido sepanjang masa P&P. sakit tul mata menengok. tp sabar lagi. ada gak sindir2 time mengajar. sindir student yg suke tido dlm class coz meka nie jenis tak makan saman. ita tegur lg mereka buat. so just ignore je dgn dia.

lastly time nak lik bole je bgn. so saye pun blah camtu jer. tp sampai umah mmg rasa cam nak nanges menahan perasaam geram n marah. huhu. b4 this penah ajar abg dia. tp abg dia jauh beza dgn sikap dia ni. lani study kat upsi.

apa lagi lik trus call my hubby la.huhuhu..my hubby kat bintulu lani coz esok flight g miri.ada meeting kat sana.mengadula nasib.baru rasa lega n kurang sket gelombang2 marah dlm diri.haha.

rasa nak gelak pun ada.mcm bdk2 caye nie.dgn student pun nak wat musuh. actually tak dendam pun kat bdk nie. tp dah dia duk lebih2 wat protes, tu yg hangin lik satu badan. patutla ramai guru yg mendapat sakit mental. salah satu puncanya kejadian mcm nie la..hahaha..nila kehidupan...

Saturday, May 9, 2009

...........panas......gotong-royong asrama......lunch..

nie bukan hot story yg gitu2 ek. nie just nak cite yg kat belaga nie musim kemarau. so keadaan kat sini mmg sgt2 panas. if cuci baju, jemur sejam dua jam je dah kering(spin dulu ek). so nak kuar umah pun pikir dua tiga kali. bukan takut panas tp tak tahan perit kulit kena cahaya matahari...ewah cam puteri lilin plak.

pagi2 dah bagun arini...
g sekolah coz dah janji ngan my student asrama (actually i'm is their warden) nak susun lik kedudukan katil mereka. myb hari isnin student lower 6 nak masuk. so tadi kemas n kira brape lagi katil n loker kosong. nasib baik stuednt form 5 n upper 6 yang duk my asrama this year ok. tak menimbulkan masalah sgt cam last year. very terrible moment..uhh...

this year mereka lebih respect la kat cikgu cute meka nie.hehe.
so after tolong sket2 meka angkat katil n loker (jgn tak tau kederat/stamina/kekuatan bebudak cnie even perempuan lagi kuat dari kita), tolong tengok n bagi arahan jer..haha. baru tolong angkat sket pun dah sakit pinggang. cam dah tua jerk. kita sambung lik....
after tolong serba sedikit, g asrama teratai 2 lak (asrama upper 6 & 5A) g lepak2 n sembang2 kosong ngan bebudak nie.
kami duk bersantai atas katil borak2 sambil some of my student main gitar n menyanyi..wah...mmg rilex beb. syok jer.langsung tak sedar dah kul 10.30 pagi. dari kul 7 - 10.30 kat asrama..

dah kena lik nie. cian my hubby nak makan. actually pagi tadi dah sediakan heavy breakfat dah (bihun goreng). so mesti my hubby kenyang g. tp kena lik masak lunch lak nie. kat cnie 10.30pg tp dah mcm 11.30pg. sebab kat cnie kul 6 pagi dah terang benderang dah cam kul 7 kat sjung, tp kat sjung pun kdg2 kul 7 gelap g. sini matahri kuar awal sejam. kul 6ptg dah gelap dah.
so bg tau bebudak cikgu nie nak balik.hehe..call my hubby ambik. then my hubby ajak g makan roti canai...but sgt2 mengecewakan org yg wat roti canai tak buka arini. so we all decided to makan nasi lemak la. kesimpulan nyer tak jadi la masak for lunch..hahaha

so petang tadi cadang nak masak la.cian my hubby. so tgk storage...ada lemang segera..
palagi, operasi bermula la.
rebus lemang. then potong daging wat rendang daging. pastu gorang ikan cket (my hubby suke mkn panas2), goreng sayur n wat kerabu buah mempelam/pauh. nyam2. makan sampai tak sedar mak mertua lalu
seb baik dah jadi menantu.hahaha

tula makan nyer makan, tak ingat pantang...so kepala ku dah mula wat hal.sakit..pening..nyut22..tulun..dah tau tak brapa leh makan pulut g gak makan lemang tuh.huhu..sakit pala..badan pun dah rasa tak selesa..huhu

k la nak tgk af. af dah start...hehe

Friday, May 8, 2009

full memory.....

huhu...my memory of laptop was full..huhu..dont know apala yg duk memenuhkan...ermm rasanyer mesti folder pictures yg memenuhkan laptop nie..actually dah 'burned' kat dvd.besala tambah g ambik koleksi pic dari my clique, helmi. pic xtvt school.dia guna kamera yang berdimensi tinggi, so just 3 folder pun dah memenuhkan ruang2 yg da dlm laptop nie.huhu..so nak tak nak kenala buang lik. malas nak 'burn' g dah. bukan da my pic pun.

arini last day for my students hantar assignment diorang about P.Am 1. haha...kelam kabut semuanye. tula dah reminded meka wat awal2 supaya tak menyesal nanti wat last minute. tapi itula realitinya yang berlaku. just one group yang hantar. walaupun hasilnya 'kureng', tapi kira dapat la marks utk ketepatan waktu penghantaran tugasan. seydey....langsung tak ambil berat ttg tugas yang diberikan. huhu...bilala korang semua nak sedar dari tidur nie wahai anak2 murid ku sekelian...stpm is coming, so wake up dear...jgn nanti menangis lihat result yg kuar. huhu....cikgunyer lak yg seydey...anak murid rilex jerk.hampes....






Tuesday, May 5, 2009

mAtaHari.........

mesti pelik kan nape caye buh gambar baby but the title is matahari. actually my friends baru jadi ayah. so cute n interesting moment. tahniah abg Z. dapat baby girl. hehe..time caye ble la plak ek..takpe ada rezeki nanti ada la. jadi baby tula matahari neh. menyinari kehidupan sesebuah pasangan.

arini hari selasa. 2nd day keje after cuti 3 hari. kire bersemangatla kunun2 g keje. hehe. ermm...keje tak siap berlambak jgn cite la. huhuhu.yang lam lum settle g dah bertambah g yg baru. takpe. wat slow2. arinie tak busy sgt coz ptg jer ada class. pagi td student upper 6 ader ' MUET- speaking test', so tak payah ngaja la. just masuk 6A2 jer nanti.

so hari ni just wat preparation utk majlis penyampaian hadiah sempena sambutan minggu kemanusiaan last week. hadiah semua dah settle just senarai nama pemenang bagi aktiviti yang dah dilaksanakan je yg blum lengkap. meka tak bagi nama g. huhu. menyusahkan org tul. dah tau kena bagi, bagi je la. ni nak kita gak terhegeh2 g minta. kang kita asyik minta2 tau la bengang. tension if wat keje dgn org yg tak bertanggungjawab nie. huhu

tapi itula lumrah keje. arghh...lumrah2 pun bole membuatkan kita tensi beb. setelah 4 tahun jd cekgu nie mcm2 perangai clique ada. ada yg kaki bodek n sanggup jatuhkan org lain, cite pasal keburukan org lain demi utk diri sendiri menjadi perhatian bos, giler mike (mikrophone la), gila kuasa, gila jawatan dan mcm2 gile pun ada. yang jadi mangsa adalah insan2 yang jenis amatur, keje ikut peraturan (walau kdg2 adala mengelat ngelat ckit2..hehe), yg mmg berdisiplin dan seangkatan dengannye. ntah la. heran gak kadang2 tu, org2 mcm nie takkan tak paham n tak perasan perasaan org lain yang teraniaya oleh perbuatan2 meka tuh @ mmg wat2 bodo n tak paham demi kepentingan diri sendiri. bosan dengan kelakuan manusia2 seperti ini.huhu



bored....bored....bored

Sunday, May 3, 2009

OnE day jouRneY

hari yang amat memenatkan. dari pagi until malam, berada dalam bas n hilux(land cruiser). dari jam 8am until 7pm perjalanan dari sibu - bintulu - belaga. mmg cuti2 malaysia. tapi nak buat camner. no others way lagi kan.kena terima gak hakikat

sampai jer kat bintulu around 1pm, kami (my clique - teo, tang n ricky) g makan dlu.lapar beb.kang dah naik hilux tu lalu jln hutan. mana ada kedai makan. after that g farley(tempat shopping, mcm giant la, tapi nie owner sarawakian nyer), cari2 barang apa2 yg patut.

kendian call la bwg(driver hilux), jeng...jeng...jeng...hilux penuh...huhu...alamat nyer kena la berhimpit ala2 ikan sardin.huhuhu.apa nak wat semua org nak lik after cuti 3 hari kan. huhuhu.so sila la kecikkan badan2 anda ke tahap paling maksimum. so 2 passanger duk depan + pemandu = 3org. then kami 4org jelitawan duk berhimpit di bhgian tgh and last kat belakang 2 lelaki. so total 8 org.ok la.mmg seat for 8 kan. tp yg wat jd sakit neh..barang beb.banyak nyer.kat atas bumbung,jgn citer la.dah penuh.kat belakang...uhh lagila..huhuhu..dah la jalan cam naik kuda...gedeguk..gedegak...berapa kali kepalaku cium cermin tingkap bler langgar jalan lubang. besala jalan balak ala2 camel tropi tuh..

akhirnya penderitaan bersesak-sesak berakhir.kamek udah sampei belaga bah (kate org swk).huh..lega.perut pun bernyanyi2 riang minta diisi.pepehal bersihkan badan dlu.pastu apa lagi makan le. lapo2..hehe.k la penat ah.esok dah sekolah.k nak tido dulu.bye

Sunday, April 26, 2009

fenomena alam

actually kejadian nie berlaku time me n my hubby dalam perjalanan balik ke belaga dari bintulu. biasala nak g bintulu use jalan balak, ala2 cam dalam rancangan petronas challenge tu.before hari kami nak lik hujan lebat kat belaga.so jalan pun becaklah(berlumpur).biasala jalan tanah kan.kami lik dari wat international passport kat imigresen bintulu. time naik 4WD (Wheel Drive) - Land Cruiser-driver dia nama Bawang (Cina/Iban), ada 4 tourist Inggeris gak bersama dengan seorang pakcik (chinese) nak masuk ke belaga.on d way kami nak sampai dah lebih kurang lagi sejam nak sampai belaga, bawang slowkan kenderaannya n berhenti.kami pun dah cuak la.yela if berhenti msti da something happen kat depan tu.tgk2 banyak keta (4WD) yang berhenti coz jambatan runtuh rupa2nya.

jentolak sedang meratakan tanah




lori yang mengangkut batu baru dinaikkan dari kawasan jambatan
yang runtuh.


hujan lebat menyebabkan jambatan yang diperbuat daripada kayu balak sahaja dan permukaan atasnya ditutup dengan tanah runtuh.aliran air sungai yang deras telah merempuh jambatan kayu itu.so kami kena menunggu lama sehingga selesai jambatan dibetulkan semula.kira kami bernasib baik coz time sampai dah tinggal nak meratakan tanah dipermukaan atas ajambatan sahaja.if not tak tau berapa lama kena tunggu.dari apa yang kami diberitahu dari pagi lagi proses membaiki dijalankan.so keta nak masuk n keluar tak dapat la.itulah masalah di belaga ni.if musim hujan akan selalulah berlakunya tanah runtuh n jambatan runtuh.apabila ini berlaku, kami tak dapatlah nak keluar ke bandar bintulu sehinggalah ia dibaiki.

ajal dan maut

takziah diucapkan kepada keluarga anak muridku. tgh malam tadi (around 12.45 tgh mlm) ada sms masuk, from cikgu roslee (my clique). sms berbunyi "nora, ada budak meninggal. dia jatuh tadi. ada kat pusat kesihatan." lebih kurang macam tula sms nya. aku terus telefon roslee coz nak tau siapakah student tu. rupanyer student form 5 dari class mpv.mmg dari dulu dia dah sakit.g sekolah pun pakai "snowcap" utk lindungi kepala dia kerana rambutnya habis gugur (kesan ubat yang diambil). itulah ketentuan Tuhan. bila2 masa sahaja 'dia' boleh mencabut nyawa kita.actually student tu mmg baik.tak pernah menimbulkan masalah disiplin kepada mana2 guru.yang amat kesiannya, dia meninggal tanpa keluarga disisinya.hanya ditemani guru dan staf di hospital.pagi ni baru keluarganya akan datang dari kampung. student nie student asrama.skang nie ramai orang di pusat kesihatan belaga(uma perah) menziarahi mayat tersebut. itulah ketentuan ilahi. yang hidup pasti akan mati.

Thursday, April 16, 2009

operasi

dah dua hari kami (me n my fren; noe) as a warden asrama, pegi serbu hostel bebudak nie utk operasi menangkap pelajar yg bw handfon.lumayan gak lak.dapat 2 - 3 buah handfon (buah @ biji-kena tanya cikgu bm nie).mlm nie kami nak operasi lagi utk pelajar form 3 lak.jaga la korang.
bukan apa, bermula dari handfon tula akan menyebabkan berlakunya kes2 negatif kat sekolah.mayb ada yg kata tak semesti nyer.tp kat sek cnie, mmg dah jelas2 berlaku. melalui hfon nie yg girls biasanya akan contact bf mrk. kami nak cuba kurangkan kes tahun nie, especially yg berlaku dlm kalangan pelajar asrama. masalahnya ada gak pelajar yg degil. tak faham lah mrk nie.napa lah susah sgt pelajar skrg nak ikut rule yg telah ditetapkan oleh pihak-pihak tertentu. dulu sms zaman aku bersekolah.pergh...jgn citer la.itu tak boleh.ini tak boleh.tp boleh jer kami follow the rules. contoh la, mesti berpakaian kemas dan seragam sekolah (berkasut, bertali leher, bertanda nama, lencana, stoking etc). every morning ada 'spot check'. tak bole pakai T-shirt selain t-shirt sekolah time pj.ok jer.kami dapat jer melaksanakan nyer.hehe.but now, ntah ler.myb arus kemodenan tlah mmbuatkan student2 semakin hilang disiplin diri.
adalah one of my student (nama dirahsiakan).....satu hari aku masuk class utk subjek p.moral. aku tgk sorg dua student lelaki nie tak tight in baju, pakai seluar londeh sesgt.risau aku sluar tu gugur ke bwh..opppsss. aku pun dgn kesopanan;
"dot..dot...(nama yg dirahsiakan) tolong betulkan baju n seluar tu skrg. selagi tak kemas kita tak akan mula P&P (pangajaran & pembelajaran)".
dot...dot jwb.."ala cikgu...rilex ah.ni fesyen la.baju saya pendek.tak dapat tight in."
yang sorang g lak tersengih2 jer.tak tarik pun seluar ke atas.
second time aku dah rasa ada angin2 panas kuar kat telinga aku...
emm nanti korang.aku pun berkata..hehe...dengan nada marah k.."klu korang tak buat juga, sy sendiri yang akan tight in n tarik seluar kamu semua nie"
dot..dot... menjawab.."mana boleh cikgu..nanti kami akan dicabul"
hamboi2 pandai plak dia menajwab. aku balas lik "sy peduli apa, dah kamu mmg nak shw off semua kat bdn kamu sampai pakai seluar lagi cket nak nampak x@$%&* kamu. nak kata sy mencabul lak.buat cepat, jika tidak sy wat betul2 kang"...aku pun dgn penuh gaya n muka garang (kunun2 la..padahal tak kan pegang pun meka tu) melangkah pelan ke arah meka. kelam kabut meka betulkan baju. ok part ni aku tak marah sgt pun.saje jer nak main2kan budak2 nie.hehe.nakal sungguh cikgu ini.
selepas habis penerangan n salin nota, ada sorang budak pompuan nia.dia nie adala gak rekod disiplin kat sekolah ni. aku bg nama dia D la. D pun saje jer bertanya kat aku.
"cikgu, kenapa sekolah nie teruk."
aik budak nie.aku pun tanya lik."nape lak:
D jawab "yela, pakai mcm tu pun tak boleh.tu kan fesyen.nanti tak hensem la meka tu. rambut pun sama.biar jela meka wat mcm tu.tak seronok la mcm ni."
suke hati die jer.if budak lelaki tadi yg ckp aku tak kisah la.nie budak pompuan yg lain lak sibuk2.hangin la aku.aku pun trus warning la kat dia. "jika kamu rasa disiplin n peraturan menyusahkan kamu, kamu tak payah la pegi sekolah.duk diam2 kat umah"....dia nak balas g...ada la dua tiga org kwn2 dia booo kat dia...hiruk pikuk jd nyer kelas.tak jadi dia nak truskan.tp mmg dia tak puas hati lagi tu.aku wat bo layan jer. tapi aku puji gak lak bebudak sekolah aku nie.walau ada cikgu yang marah n denda mereka (yang wat salah la), mereka takdelah g serang n gores2 keta @ motor cikgu.part nie mmg aku respect la.ni kerana mereka amat menghormati cikgu2.lepas kena marah n denda meke leh jer tegur cikgu mcm biasa.no dendam2.
tp if budak kat bandar. hehe.paham2 je la k
wat ever pun byk gak kerenah2 pelajar yg aku dah alami n pelajari sepanjang di sekolah nie.ada yg seronok, ada yg mengejutkan, ada yg menyedihkan.apa pun aku bangga aku berjaya mendidik mereka sehingga ada pelajar2 ku yg berada d menara gading tika ini. i really mis all of u (my Upper six student - 2006, 2007 n 2008).tp yg really i miss my 6A1 student 2007(me asa their class teacher)..i'm proud of u guys